top of page
Search
  • Writer's pictureDiginobe

Kus koolitaja õpib?

Kuigi info on väga kättesaadav, siis uute tehnoloogiatega kursis olemine tundub olevat keeruline. Ja seda eriti õpetava inimese jaoks. Kuidas olla kursis kõigega, mis puudutab nii õpetavat valdkonda, õpetamismeetodeid kui ka tehnoloogiaid, mis õpetamist toetavad? Seda kõike tundub, et on lihtsalt nii palju.


Foto Green Chameleon'lt Unsplash'st

Selles blogipostituses ja kuuendas podcastis just keskendumegi õpetava inimese võimalustele viia ja hoida ennast kursis nutikate tehnoloogiatega.


Üks kättesaadav viis ennast professionaalselt arendada on osaleda e-kursustel. Populaarsed on MOOC-d (ing.k massive open online course) ehk siis e-kursused, kus osalevad mitmed tuhanded õppijad üle maailma. Enamasti on MOOC-d kureeritud mõne ülikooli poolt ja lõpetajad saavad koolituse lõpuks ka tunnistuse. E-kursused, kus osalevad mitmed tuhanded õppijad, on huvitavad juba mastaapsuse pärast. Samas on selliste e-kursuste puhul oht, et õppija „kaob ära“ ja seda ei märgata. Seega eeldab MOOCdel osalemine enesejuhtimist.

Tehnoloogia kasutamist õppetöös ja e-õppe teemal leiab huvitavaid e-kursusi FutureLearn ja Coursera keskkondades. E-kursused on küll seal tasulised, kuid väga erineva hinnaga. Veel üks tore õppimise keskkond on ka LinkedIn Learning, kus samuti väga huvitavaid e-kursusi tehnoloogia abil õpetamise valdkonnas. Selles keskkonnas on 30-päevane prooviperiood, kus saab e-kursustel tasuta osaleda.


Teine võimalus ennast kursis hoida uute suundadega õpetamise osas, on osaleda valdkonna konverentsidel. Eesti toimub igal aastal midagi, mis on õpetajatele/haridustehnoloogidele mõeldud ja kus keskendutakse just tehnoloogia ja e-õppe kasutamisele õppetöös. EPALE mitte-konverents on kindlasti üks kasulik sündmus koolitajatele ja täiskasvanute õpetajatele.

Ja alati ei peagi ju konverentsile kohale minema, sest tänaste tehnoloogiliste võimalustega saab konverentsil osaleda ka virtuaalselt.


Selleks, et olla kursis kõige uuega, on oluline olla valdkonna infoväljas ja seda aitavad paljud sotsiaalvõrgustikud ja nendes olevad lehed ning grupid. Facebookis on mitmeid gruppe/lehti, mille jälgimine võimaldab olla kaasatud aruteludes tehnoloogia kasutamise võimalustes õppetöös.

Mõned head Facebooki lehed ja grupid, millel tasub silma peal hoida, et saada huvitavaid nippe ja kasulikku informatsiooni tehnoloogia kasutamiseks õppetöös:


Kuigi infot on palju ja internetis õppimine tundub väga kättesaadav, siis oleme samuti seda meelt, et koolitusruumis toimuvatel koolitustel saab tõhusalt ja turvaliselt uusi tehnoloogiaid õppida. Toetavate koolitajate, kaasõppijate ja kaasavate meetodite abil muutub nii mõnigi uus ja esmalt hirmutav nutikas tehnoloogia uueks lemmikuks ilma milleta ei oskaks enam õpet läbi viiagi. Diginobe on koolitusi läbi viinud nii õpetajatele, õppejõududele kui ka koolitajatele, seda tegevust kavatseme jätkata ja seega on meil hea meel tutvustada meie veebilehel uut sektsiooni Koolitused. Sellelt leiab meie koolitusvaldkonnad ja ka meie koolituspartneri, kelle abiga koolitusi läbi viime.


Selles blogipostituses keskendusime võimalustele, kuidas koolitaja õpib uusi tehnoloogiaid kasutama. Kuula ka saadet, milles sama teemat käsitlesime.

Kus ja kuidas sina eelistad õppida? Kas on mõni hea veebileht või blogi, mida tahad kolleegidele koolitajatele soovitada? Jaga oma mõtteid meie Facebooki lehel.

87 views

Recent Posts

See All
bottom of page