top of page
Search
  • Writer's pictureDiginobe

Milliseid digivahendeid kasutame koolitusprotsessis?

Selles blogipostituses vaatleme neid digivahendeid, milleta meie ei saa hakkama koolituste planeerimisel ja läbiviimisel.



Koolituse läbiviimine hõlmab endas tegelikult mitmeid erinevaid tegevusi, millest osade puhul saavad õppijad otseselt ja teiste puhul kaudselt kasu. Koolitusprotsess algab ettevalmistusega, jätkub koolituse reaalse läbiviimisega ja hindamisega. Oma tegevuse analüüsimine ja enda professionaalse arengu toetamine digivahendite abil toimub personaalsetes õpikeskkondadest, millest ka blogipostituse lõpu poole koos mõne digivahendiga.

Koolituse ettevalmistus

Aga alustame siis algusest! Iga koolitus algab selle ettevalmistamisest ja teatavasti oleneb korralikust ettevalmistusest koolituse edukuse osas väga palju! Seega ei tohi selles osas aja ja ressurssidega koonerdada. Koostöös koolituste läbiviimisel on suureks abiks erisugused pilveteenused. Google Drive ja selles leiduv Google Docs on head vahendid, kus esmased mõtted kirja panna, koolituse kontseptsioon, õpiväljundid, teemad, hindamine läbi arutada (või siis läbi kirjutada). Väljatöötatud õppekava on vaja tihtipeale ka koolituse tellijale saata, ka seda võimaldab Google Docs kenasti.

Paberkujul õppematerjalide koostamisest oleme loobunud, sest digivahendiga loodud õppematerjal on adaptiivsem ja vastab paremini meie vajadustele. Samas kasutame ikkagi koolituse läbiviimise esitlusi ja jagame õppijatega digitaalseid õppematerjale. Esitluste tegemiseks on Adobe Spark vahendid (Post, Page, Video) just need, mis silma särama panevad! Nii ilusad, lihtsad kasutada ja just õppematerjali loomiseks ideaalsed! Ka Canvaga tehtud slaidid koos interaktiivsete küsitlustega on need, mis oma visuaalse keelega toetavad õpetavat teema käsitlemist. Õppijate jaoks e-õpikeskkonna loomiseks on head vahendid veebilehe loomise vahend Wix ja veebitahvel Padlet.

Koolituse läbiviimine

Koolituse läbiviimisel on oluline hoida fookuses, mis on lubatud õppijatele, ehk, millised on õpiväljundid. Sellest tulenevalt on oluline kasutada erinevaid meetodeid koolituse erinevates etappides. Näiteks häälestust toetavad vahendid on Polleverywhere ja Poll.ly. Need vahendid võimaldavad kaardistada olemasolevaid teadmisi, läbi viia ajurünnakuid, koguda õppijate arvamusi. Suurte auditooriumite puhul väga vajalikud abimehed! Lisaks ka selliste gruppide puhul, kus ehk õppijad ei taha või julge ennast avada. Nende digivahendite puhul võid olla kindel, et vastamise ehk kaasamise osakaal on suur.

Seinakõne ehk siis tavapärase esitluse asemel on heaks abiks Zeetings ja Glisser. Need mõlemad vahendid on interaktiivsete esitluste läbiviimiseks. See tähendab, et õppijad on kaasatud esitlusse küsimustega, millele saab vastata oma seadmelt.

Meetodid, mis võimaldavad õppijate koostööd ja uue teadmise loomist on hädavajalikud, kui õpetame täiskasvanud õppijaid. Digivahendid, mis neid meetodeid toetavad on ideekaardivahend Mindmeister ja kooskirjutamise vahend Dropbox Paper.

Hindamine

Õpitu hindamiseks on head vahendid edPuzzle ja Flipgrid. Video on meediana võimas vahend ja mõlemad need vahendid võimaldavad lisaks hindamisele ka õpitu reflekteerimist video abil. H5P on samuti digivahend või pigem kogumik, mis võimaldab väga mitmesugust hindamist. Erisuguste küsimuste tüüpide hulgast leidub iga õpiväljundi hindamisele sobilik. Ja meie jaoks on see vahend väga tänuväärne õppija enesehindamise läbiviimiseks.

Personaalsed õpikeskkonnad

Mõni sõna ka meie endi personaalsetest õpikeskkondadest. Neid vahendeid on tegelikult nii palju, et väärib eraldi blogipostitust, kuid järgnevalt väga üldiselt need digivahendid, mida igapäevaselt kasutame, et enda õppimist jäädvustada, kajastada ja süstematiseerida. Google Keep märkmete vahend on suurepärane abimees igas eluolukorras. Olgu selleks pulmade planeerimine või digivahendite linkide kogumine. Kui juba linkide kogumise peale läksime, siis Raindrop on suurepärane abiline just linkide koondamises ja korraldamises. Trello on usin abimees projektijuhtimises, kuid ka tööalaste mõtete, kohustuste, tähtaegade, allikate hoiustamiseks väga hea vahend.

Selline on nimekiri digivahenditest ilma milleta meie üksikule saarele ei läheks! Huvitav oleks teada, milline on sinu nimekiri! Kirjuta sellest meie Facebooki lehel selle postituse alla.

309 views

Recent Posts

See All
bottom of page