top of page
Search
  • Writer's picturediginobe

Lihtsad videokõned

Updated: Apr 7, 2020




Diginobe testis mitmeid videovestluse vahendeid, et leida sobilikke, mida koolitajana kasutada koosolekute, kohtumiste ja veebiseminaride läbiviimiseks. Veebiseminaride läbiviimisest oleme rääkinud saates Kuidas viia läbi veebiseminare? ja kirjutanud pikemalt ka blogis Õppimist toetavad veebiseminarid. Mitmeid digivahendeid soovitame sealgi.


Kuigi meile meeldib mõelda, et kõik veebipõhine võiks olla tasuta kättesaadav, siis reaalsus on see, et kvaliteetse tarkvara loomine nõuab palju tööd. Jah, paljudele tarkvaradele on loodud võimalus piiratud osas neid proovida tasuta, mistõttu tulekski alati läbi mõelda oma tegelik vajadus ja selle põhjal otsustada, kas piisab tasuta ja piiratud võimalustega tarkvarast.


Mille peale mõelda, kui otsustada, millist lahendust on vaja näiteks veebipõhiste seminaride läbiviimiseks? Järgnev loetelu on üks, mida tehnoloogia võiks võimaldada:

  • video ja heli edastamine

  • ekraanipildi jagamine

  • videokõne, veebiseminari salvestamine

  • veebilingiga videokõne kutse jagamine


Whereby on lihtsalt kasutatav digivahend, mis sobib eelkõige koosolekute ja kohtumiste läbiviimiseks aga ka väiksemate gruppidega veebiseminariks. Mis teeb Whereby kasutamise mugavaks on see, et midagi ei ole vaja alla laadida ning piisab, et lood vaid konto. Whereby on veebilehitsejas ehk brauseris kasutatav ning sisselogimiseks ja konto loomiseks vajad e-posti aadressi. Registreerimise käigus saad luua oma virtuaalse toa ehk Room, mille aadressi kolleegidele, õppijatele või sõpradele saad jagada ning suhtlus võibki alata.


Whereby tasuta konto lubab korraga suhelda kuni 4 inimesega. Tasulise kontoga on võimalik nii virtuaalsete tubade arvu kui ka ühes toas suhtlevate inimeste arvu tõsta. Kuutasu põhine hind on 10 eur kuus.

Video- ja helikvaliteet on väga head ning lisaks on võimalik osalejatega jagada oma ekraani ehk saad vajadusel slaide või muud sisu jagada. Olemas on ka vestlusaken kui on tarvidus miskit kirjutada.



Peamine Whereby eelis on selle lihtne kasutamine. Vestluses osalejatele saad saata oma virtuaalse toa lingi ning osaleja saab lihtsa vaevaga vestluses osaleda. Ei midagi ülearust aga samas kõik vajalik on olemas!


Google Duo kasutajakonto on kõikidel Google (Gmail, Google Drive jne) kasutajatel juba olemas. Tegemist on Google perekonda kuuluva rakendusega, mis võimaldab videokõnesid teha kuni 8 inimesega. Google Duol on olemas rakendused allalaadimiseks nii Androidile kui ka iOS seadmetele. Samuti saab seda rakendust kasutada veebipõhiselt arvutis. Videokõne rakendus on tasuta ja kõnedele ajalist piirangut ei ole. Ainukene piirang ongi, et saad kasutada seda grupis, kus on kuni 8 inimest.


Talkini võimaldab tasuta kontoga läbi viia kuni 150-minutilisi videokõnesid. Kõne alustaja peab tegema endale konto (küsitakse e-posti aadressi ja nime). Kui konto on loodud ja sellega sisse logitud, siis tuleb vajutada töölaualt Free call - Start a free call. Avanenud videokõne aknas kuvatakse veebiaadress, mille saad saata inimestele, keda ootad oma videokõnega ühinema. Osalejad ei pea endale kontot looma ja ka ei ole vajalik mingit rakendus neil enda seadmesse alla laadida. Videokõne ajal on võimalik kõikidel osalejatel oma ekraani jagada, kasutada jutuakent, oma mikrofoni ja kaamerat välja ja sisse lülitada.


Kui sul on vaja kiiresti luua veebiseminari või koosoleku jaoks virtuaalne ruum, siis Talky on selleks imelihtne vahend. Mis peamine, Talky on täiesti tasuta ja ei nõua ühegi konto loomist. Lihtsuses võivad peituda ka mõned kitsaskohad, sest näiteks videokõne salvestamise võimalust või muid vahvaid lisavidinaid Talky ei paku. Siiski on aga osalejatele võimalik jagada oma ekraanil toimuvat ehk näiteks slaidid või veebisisu on kenasti jagatav. Mikrofoni ja videopilti saab samuti sisse ja välja lülitada.


Talky kasutamiseks ei ole vaja enamat kui minna aadressile: https://talky.io ning valida endale sobiv virtuaalsetoa nimi. Talky loob sulle lingi, mida saad osalejatega jagada ning rohkem midagi keerukat polegi. Seadista oma kaamera ja vaata üle mikrofoni seaded ning suhtlemine võib alata.


Skype koosolek

Skype võimaldab samuti jagada koosoleku kutset nende inimestega, kes ei kasuta Skype või kes ei ole sinu kontaktide nimekirjas. Rakendus on paljudele tuttav ja seega paljudele ehk käepärasem. Ka koosoleku funktsioon võimaldab video ja heli jagamist, ekraanipildi jagamist ja vestluse salvestamist. Koosoleku alustamiseks vajuta Skype aknas vasakul ülaservas nuppu Koosolek. Avanevas aknas saad kopeerida koosolekukutse jagamise linki. Kui link on vajalike inimestega jagatud, siis vajuta Alusta kõnet. Kõne alustamisel on kõikide osalejate mikrofonid vaikimisi välja lülitatud, seega lülita mikrofon ikoonilt sisse ja videokõne võibki alata!


 

Videokõnede etikett



933 views

Recent Posts

See All
bottom of page